Sursa: craveonline.com
In sezonul rece, toata lumea vrea sa stie cum se poate proteja de raceala si gripa si cum isi poate intari in mod eficient imunitatea. Copiii, batranii si gravidele sunt categoriile cele mai supuse virozelor din sezonul rece, asa ca acestia sunt cei care ar trebui sa isi ia cel mai rapid masurile de precautie.
Totusi, nici adultii sau adolescentii nu ar trebui sa neglijeze acest aspect si, mai mult decat atat, ar trebui sa inceapa o „campanie de promovare” a metodelor de cresterea imunitatii, in cadrul familiei si a cercurilor de prieteni.
Iata cateva dintre cele mai eficiente metode de crestere a imunitatii:
Consuma echinaceea si propolis
In farmacii si in magazinele naturiste se gasesc tot felul de ceaiuri, siropuri si pastile pe baza de echinaceea si propolis. Aceste doua ingrediente iti vor proteja cu siguranta organismul de raceala, gripa, infectii ale tractului urinar, herpes si candidoza. In plus, consumul de echinaceea stimuleaza activitatea limfocitelor, actioneaza ca un antibiotic usor (antibacterial, antifungic), creste numarul si activitatea celulelor sistemului imunitar (inclusiv cele anti-tumorale).
Consuma vitamina D
Iarna, cand organismul tau nu isi primeste doza necesara de soare si caldura, ai nevoie de vitamina D. Cercetarile realizate de-a lungul timpului, au aratat ca persoanele care consuma vitamina D in sezonul rece sunt mai protejate impotriva micro organismelor invadatoare care duc la gripa de sezon.
Un nivel scazut de vitamina D poate duce la scaderea puterii de aparare a sistemului imunitar , iar medicii sustin ca cei care iau pastile cu vitamina D inca de la inceputul sezonului rece, nu mai au nevoie de vaccinul antigripal.
In alimentatie, vitamina D se gaseste in carnea de peste, in galbenusul de ou, in lapte si uleiul de cod.
Consuma multe lichide calde
Bea ceaiuri calde si consuma multe supe de legume. Lichidele calzi iti mentin corpul la o temperatura optima si omoara bacteriile. In plus, supele cu un continut ridicat de legume variate, iti vor da necesarul de vitamine si iti vor intari astfel sistemul imunitar.
De asemenea, ceaiurile indulcite cu miere te vor ajuta si ele sa fortifici imunitatea, mai ales daca ceaiurile sunt de echinaceea, tei, menta, macese, afine, mure, lamaie sau portocala.
Consuma beta-caroten
Dupa ce este consumat, beta-carotenul este transformat in vitamina A, care intareste celulele corpului si le ajuta pe acestea sa te apere impotriva bacteriilor invadatoare. Asadar, consuma cat mai multe alimente care au un nivel ridicat de beta-caronten, cum ar fi: morcovul (ca atare, sub forma de suc sau dat pe razatoare), cartofi dulci, dovleac, spanac, rosii, ardei gras, piersici, mango, papaya.
Consuma vitamina C
Cel mai puternic imunizator si antioxidant este chiar vitamina C. Din fericire, vitamina C se regaseste intr-o multime de fructe, care de care mai gustoase. Pentru a-ti lua portia zilnica de vitamina C, nu te indrepta catre pastile, ci consuma cat mai multe fructe proaspete. Citricele (lamai, portocale, pomelo, mandarine, clementine etc), murele, afinele, kiwi, merele, rodiile, coacazele, fragii, capsunile si macese sunt printre fructele cu cel mai ridicat continut de vitamina C, asa ca este recomandat sa le consumi zilnic.
Odihneste-te
Un organism odihnit este un organism mai puternic. In momentul in care esti foarte obosit, corpul tau isi concentreaza toate puterile pentru a-ti oferi in continuare energia de care ai nevoie si pentru a te metine pe picioare, ignorand astfel imunitatea.
Nu uita ca este foarte important sa dormi cel putin 8 ore pe noapte, iar din cand in cand, sa dormi si la pranz.
Fa sport
Persoanele sedentare sunt expuse riscului de a se imbolnavi de gripa si raceala in sezonul rece. Oamenii de stiinta au realizat un studiu din care a reiesit faptul ca persoanele care fac sport in mod frecvent, sunt mai protejate de virusurile care dau tarcoale in sezonul rece. Explicatia este foarte simpla: sportul te energizeaza si stimuleaza intens sistemul imunitar, care poate face fata in acest fel atacurilor de gripa si raceala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
părerea ta