10 metode pentru amplificarea creativitatii


In  munca cu oamenii doua elemente sunt cele importante...Primul este creativitatea iar al doilea este autocunoasterea. Fara aceste lucruri nu o sa reusim vreodata in viata. Daca sunt creativ pot sa rezolv problemele mult mai repede decat alte persoane. Daca ma cunosc bine pe mine si stiu cum gandesc, cum reactionez, ce emotii am, pot sa imi dau seama si ce este in mintea si in sufletul tau si stiu sa comunic bine cu tine.

Deci Creativitate si Autocunoastere, acestea sunt doua secrete ale succesului...

(...)

Cele 10 metode de amplificare a creativitatii umane

1. Alimenteaza-ti mintea cu noutati tot timpul. Acest lucru iti tine mintea atenta si treaza. Daca zilnic aduci ceva nou in mintea ta ea ramane flexibila. Daca insa nu dezvolti flexibilitatea mintii ea o sa devina rigida. Este ca atunci cand nu folosesti pentru mult timp un muschi, el ajunge sa se atrofieze si sa devina nefolositor.
Cateva sfaturi: mergi pe alt drum spre casa in fiecare zi, daca iti bei cafeaua de fiecare data in acelasi loc, fa o schimbare macar o data pe saptamana. Invata o limba straina macar la nivel de incepator, viziteaza un muzeu, fa ceva pentru care nu ai talent (daca nu te pricepi la desen, pune-te sa desenezi, daca nu ai talent la muzica, pune-te si canta la un instrument – nu e importanta performanta ci faptul ca iti pui mintea in situatii noi)

2. Poarta-te ca un turist in propriul oras. Ai trecut pe aceleasi strazi zilnic de ani de zile si nu ai observat decat cimentul, semafoarele, trecerile de pietoni. Imagineaza-ti ca esti un turist si ca vezi pentru prima oara acel loc. Adu in tine o stare de uimire si de curiozitate. Aceasta stare este baza de la care porneste creativitatea. Oamenii de stiinta geniali, artistii, copiii toti au o stare de uimire si curiozitate dezvoltata la maxim. Te-ai obisnuit cu faptul ca un obiect cand ii dai drumul din mana cade spre pamant. Dar intelegi exact cum se petrece asta?
Ia in mana un obiect si da-i drumul apoi intreaba-te daca intelegi perfect ce se petrece de exista gravitatie intre pamant si obiectul ce cade. Traieste starea de uimire si miracol ca un copil care nu eticheteaza lucruri.

3. Gandeste cu capul altuia. Cand ai o problema de rezolvat intreba-te cum ai vedea aceea problema daca ai fi un copil, intreaba-te cum ai vedea problema daca ai fi un artist sau un cercetator. Ce ar face si cum ar simti un prieten de-al tau pe care il admiri sau care iti este un adevarat model? La inceput este dificil dar apoi o sa poti sa aplici aceasta tehnica zilnic. Poti sa iti iei un model pe fiecare domeniu de viata si sa te gandesti ce ar face el in aceasta situatie.

4. Evita brainstorming-ul clasic. Este important sa stai singur cu tine si sa faci brainstorming. Daca esti cu mai multe persoane ori te vei simti tu inhibat ori altii o sa se simta asa si rezultatele sunt minime. Stai cu ochii inchisi si porneste un reportofon. Gandeste-te la o idee apoi spune cu voce tare orice iti trece prin minte. In tehnica brainstorming nu existe limite, orice spui este perfect. Dupa 30 de minute de pauza te pui si analizezi logic informatiile. Dar in timp ce aplici metoda nu ai voie sa gandesti logic ci doar creativ.
Dupa cum vezi logica si creativitatea sunt cam opuse. Logica functioneaza doar cu informatii deja cunoscute, iar creativitatea inseamna a aduce informatii noi, necunoscute inca.

5. Starea de umor si bucurie. Inainte sa te apuci de o activitate creativa trebuie sa iti gasesti o stare pozitiva. Citeste o carte cu bancuri, priveste un film amuzant. Fa acele actiuni care iti dau o stare de placere si de buna dispozitie. Aceasta stare de bine este absolut necesara oricarui act de creatie.

6. Pune intrebari ca un copil. Dupa cum observi revin des la modul de gandire al unui copil. Incepe sa gandesti cu mintea unui copil. Am auzit o mica istorioara cu un copil si un intelept. Se spune ca un copil a sapat pe malul marii o groapa si ca lua cu un pahar apa din mare si o turna in groapa sapata in nisip. In timp ce facea asta, un intelept care trecea pe acolo l-a vazut si s-a apropiat de el. „Ce faci aici, copile?” l-a intrebat inteleptul. Iar copilul i-a raspuns foarte serios „Esti prost sau orb? Nu vezi ca mut marea in aceasta groapa?”. Acest tip de gandire lipsit de logica este necesar pentru ca stimula creativitatea.
Cate intrebari ai pus azi? Cate intrebari diferite nu repetate? Cate intrebari ti-ai pus tie si altora? Este nevoie sa pui zilnic macar 20 de intrebari zilnic.

7. Asculta muzica ambientala. Pentru ca mintea sa fie creativa este nevoie sa fie linistita. Nici un ritm muzical agitat nu o sa stimuleze creativitatea. Pentru creativitate se recomanda muzica clasica, muzica lui Vangelis, Terry Oldfild, Yanni, Enya, etc. Aceste ritmuri iti relaxeaza foarte mult activitatea mentala a emisferei stangi a creierului si activeaza emisfera dreapta, care se ocupa de creativitate. Cand asculti muzica fi atent la ceea ce simti in interiorul tau si nu neaparat la sunete.
Descopera emotiile din interiorul tau pentru ca pe aceste emotii se bazeaza creativitatea. Creativitatea ta este o stare emotionala mai mult decat o ecuatie mentala.

8. Contempla natura si frumusetea. Oamenii s-au dezvoltat ca specie in mijlocul naturii si culoarea verde este culoarea cea mai familiara noua. Aceasta culoare stimuleaza relaxarea si regenerarea mentala. Inchide ochii si viseaza ca esti intr-un peisaj natural preferat sau urca-te in masina si mergi in mijlocul naturii macar o data pe saptamana. Atentie insa, iesirea in natura trebuie sa respecte urmatoarele reguli daca vrei sa aiba ca rezultat cresterea creativitatii: locul sa fie cat mai linistit si cu cat mai multa vegetatie. Activitatea de baza in natura trebuie sa fie relaxarea si contemplarea si nu agitatia si discutiile cu prietenii.

9. Inregistreaza-ti gandurile. Unul din lucrurile care s-au observat la toti oamenii geniali si de succes din lume este faptul ca obisnuiau sa isi scrie gandurile. Majoritatea aveau un carnetel pe care isi notau ideile. In anumite momente pur si simplu devi creativ si daca nu notezi chiar atunci ideea o sa o uiti. Foloseste neaparat aceasta metoda pentru ca altfel risti sa pierzi cele mai bune idei ale tale. Eu imi inregistrez vocal pe telefon ideile dar poti folosi orice metoda pentru asta.

10. Foloseste-ti corpul pentru sustinerea mintii. Fa gimnastica, alearga, practica yoga, tehnici de respiratie, orice care sa iti tina corpul sanatos. Daca corpul tau se imbolnaveste mintea ta o sa stea mai mult atenta la boala si nu la ideile geniale care ti-ar putea veni din subconstient. In timpul exerciriilor fizice se activeaza echilibrat ambele emisfere ale creierului. Daca antrenezi prin miscare fizica emisfera dreapta ai parte de si mai multa creativitate.
Ca un simplu exemplu iti amintesc de oamenii care au nevoie sa se miste prin camera ca sa poata genera idei noi. Aceasta actiune de a se misca le stimuleaza emisfera dreapta si pot sa vina cu idei foarte creative. Eu cand predau la cursurile mele nu pot sa stau pe scaun. Daca nu ma misc sunt foarte logic dar doar atat, creativitatea este limitata.

Sursa NLPmania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

părerea ta