Cum ne gestionam emotiile in situatii de criza

 1. Răspunsul de lupta sau fuga este o reacție normală a organismului ( provocată de amigdala) la o situație de criza. 


2. In situațiile de criza voi acțiuna pe pilot automat conform convingerilor de la nivel de subconstient - ce la rândul lor îmi genereaza gânduri ce generează emoții, ce vor genera comportamente care la rândul lor îmi vor întări convingerile și vor duce la autoconfirmarea profeției. Soluția - identificarea acestor convingeri , conștientizarea lor și dacă se poate interveniti cu vindecare și recadrare prin hipnoza.


3. Nu ceea ce se întâmplă provoacă emoții cu modul cum noi interpretam . Atenție aici la modul de gândire și la termeni de genul :" trebuie", "e groaznic ", "lipsa de toleranta la frustrare", evaluări globale, etichete , gândire de tip alb negru, totul sau nimic , niciodată, întotdeauna etc - gândire disfuncționala ce va genera comportamente disfuncționale de tip lupta sau evitare/ fuga


4. E ok sa avem emoții. Lasati-va sa aveți emoții și vorbiți despre ele. Dar e foarte important ca acele emoții sa fie adaptative . Îngrijorarea , tristețea sunt emoții negative funcționale, panica/ depresia/ furia - nu. 


4 Emoțiile negative disfuncționale nu ne ajuta sa luăm decizii înțelepte - pentru că amigdala e foarte activată .


5. Faceți exerciții de respirație - inspir 3 secunde, expir 4 secunde . Stati întinse și aduceti toată atenția din exterior către interior. 


6. Practicați mindfulness- observați-va gândurile, emoțiile , senzațiile corporale. 


7. Ancorați-va in momentul prezent cu toate simțurile voastre pentru câteva minute. 


8. Practicați recunoștința. 


9. Puneti-va întrebarea: " ce mă învață pe mine războiul? "


Acestea sunt câteva dintre tehnici . O sa revin in zilele următoare cu un articol pe pagina mea de psiholog . Pentru mai multe informații, puteți să îmi scrieți in privat .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

părerea ta