Sardina - un peşte pe cât de mic, pe atât de voinic


Știai că cei mai longevivi oameni sunt locuitorii unei regiuni din Japonia? Și aceasta pentru că au un stil de viață echilibrat, fac mișcare, iar dieta lor include peşte de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Într-o societate în continuă schimbare, în care mâncarea fast-food este o variantă simplă și rapidă, am ajuns să consumăm o cantitate redusă de peşte... deși suntem perfect conștienți de beneficiile Omega 3 și de faptul că peștele este un aliat pentru sănătatea noastră. Numărul celor care îl includem în dietă este în continuare redus, iar motivele sunt diverse: din cauza mirosului, pentru că este greu să ne dăm seama dacă peștele este proaspăt, pentru că e dificil de curățat, greu de gătit sau, mai nou, pentru că unele specii conțin metale grele.
retete, retete rapide, retete sanatoase, retete cu peste, idei de mancari rapide si sanatoase, retete de pateu, retete de paste cu sardine, retete de salate, salate, salata cu sardine, pateu cu sardine, paste cu sardine


Ei bine, soluții există și pentru cei care fie nu au timp, fie își doresc cele mai sănătoase opțiuni de pe piață, iar recomandarea de astăzi este sardina. Da, da, este vorba despre acel peștișor mic, care nu depășește 15 cm lungime. E un peşte marin (pescuit de Podravka din Marea Adriatică) care se hrănește cu alge, e hrănitor și bogat în Omega 3, ajută la menținerea sănătății oaselor datorită conținutului de calciu și este o sursă excelentă de proteine și fier.

Și pentru că gama de conserve cu sardine bifează toate criteriile de mai sus, Chef Liviu Balint, ambasador Podravka România, te ajută cu câteva sugestii de preparare a unui prânz rapid și delicios:

„Pateu” cu sardine în sos tomat  Sardinele în sos tomat conțin licopen din roșii și acizi Omega 3. Ele se pot consuma că atare, împreună cu mămăliguță sau pâine prăjită, după gust. Însă dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție, răstoarnă 1 conservă de Eva sardine în sos tomat într-un castron și amestec-o cu puțină țelină, 2-3 ridichi feliate, 2 cepe verzi tăiate mărunt și o lingură de pătrunjel tocat. Stropește mixul cu zeamă de lămâie, adaugă sare și piper, amestecă și întinde pasta rezultată pe felii mici de pâine, asemenea celor pentru bruschete. Doar să nu exagerezi cu numărul de felii tartinate 

Paste cu sardine în ulei vegetal 
Preparată prin metode tradiţionale, cu simplu adaos de sare şi ulei vegetal, Eva sardine în ulei vegetal poate fi folosită cu ușurință în sosurile pentru paste. Pune la fiert cantitatea dorită de paste, timp în care te ocupi de topping. Într-o tigaie încinsă răstoarnă o conservă de sardine în ulei vegetal, un cățel de usturoi tocat mărunt, rondele de măsline, sare și piper. Lasă la prăjit timp de 5 minute, amestecând din când în când. Apoi toarnă combinația peste paste, adaugă busuioc și masa-i gata!

Salata cu sardine în ulei vegetal cu lamâie 
Lămâia îmbunătățește digestia, de aceea este combinată cu peștele în multe feluri de mâncare. Eva sardine în ulei vegetal cu lamâie este perfectă pentru un prânz ușor. Ai nevoie doar de salată verde sau o pungă cu baby spanac pe care să o răstorni într-un bol. Deasupra adaugă conținutul unei conserve de sardine în ulei vegetal cu lămâie, 5-6 roșii cherry tăiate bucățele, castraveți tăiați rondele, 2 fire de ceapă verde tocată mărunt, sare și piper. Savurează apoi un prânz ușor și sățios!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

părerea ta