Ce icoana punem in casa?

icoana, icoane, poza icoana, imagini icoana, sf maria, maria, icoana cu maria, credinta, altar, loc de rugaciune

Este bine sa aducem in casele noastre icoane pictate pe lemn dupa randuiala Bisericii. In lipsa celor din lemn, se pot folosi cele de hartie, inramate. Este foarte important sa distingem icoana de tabloul religios. Icoana ne arata chipul indumnezeit al Mantuitorului, al Maicii Domnului si al Sfintilor, iar tabloul religios infatiseaza chipul omenesc al acestora. De aceea, este bine sa achizitionam o icoana sfintita, dintr-un lacas sfant. Inainte de a fi asezata in casa, icoana noua se lasa la biserica pentru a fi sfintita. De obicei, se lasa 40 de zile in Altarul Sfant. Apoi, preotul o sfinteste, stropind-o cu apa sfintita si rostind rugaciunile randuite de Biserica. Se recomanda ca preotul sa scrie pe spatele Icoanei datele sfintirii, hramul bisericii si numele sau.
Icoana daruita
In traditia noastra, se pastreaza credinta ca e bine ca icoana sa o primesti in dar. Se spune ca este bine ca nasul sa daruiasca prima iconita la Botez. El poate oferi icoana cu chipul Sfantului al carui nume il poarta copilul. La fel si nasii de cununie este bine sa ofere finilor icoana Sfantului pe care il doresc sa fie ocrotitor al casei si al familiei nou intemeiate. Parintii pot oferi o icoana copiilor cand se muta in casa noua.
Icoana de Familie
Icoana mostenita de la parinti reprezinta cea mai trainica legatura intre stramosi si urmasi. Icoana veche, in fata careia s-au rugat parintii, bunicii si strabunicii nostri poarta incarcatura credintei si rugaciunilor acestora.
Locul de rugaciune
Este bine sa amenajam un loc special pentru rugaciune (un loc mai ferit din casa, in partea de rasarit, in jurul unei icoane). De asemenea este bine sa avem un loc special (un loc anume in dulap unde pastram toate lucrurile sfintite din casa: aghiasma, apa sfintita de la sfestanie, anafora, tamaia, lumanarile, busuiocul, salcia, frunza de nuc sau alte flori aduse de la biserica de Florii sau de Rusalii).
Candela
In locul nostru de rugaciune trebuie sa avem obligatoriu o candela cu ulei si fitil. Trebuie sa foloseasca pentru ardere ulei curat sau ceara curata. Este bine ca aceasta sa fie in permanenta aprinsa (daca nu, macar in zilele de sarbatoare si duminica). Exista candele la magazinele de obiecte bisericesti, la biserici si la manastiri.

sursa blog Amenajarea Casei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

părerea ta