Martisorul - origine si semnificatie


In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".

Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.

Cu timpul, la acest snur s-a adaugat o moneda de argint. Moneda era asociata soarelui. Martisorul ajunge sa fie un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui.

Poetul George Cosbuc, intr-un studiu dedicat martisorului afirma: " scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet... Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca."

Cu banul de la snur se cumparau vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.
Despre istoricul martisorului, Tudor Arghezi afirma in volumul "Cu bastonul prin Bucuresti": "...La inceput, atunci cand va fi fost acest inceput, martisorul nu era martisor si poate ca nici nu se chema, dar fetele si nevestele, care tineau la nevinovatia obrazului inca inainte de acest inceput, au bagat de seama ca vantul de primavara le pateaza pielea si nu era nici un leac. Carturaresele de pe vremuri, dupa care au venit carturarii, facand "farmece" si facand si de dragoste, au invatat fetele cu pistrui sa-si incinga grumazul cu un fir de matase rasucit. Firul a fost atat de bun incat toate cucoanele din mahala si centru ieseau in martie cu firul la gat.
...Vantul usurel de martie, care impestrita pleoapele, nasul si barbia, se numea martisor si, ca sa fie luat raul in pripa, snurul de matase era pus la zintii de mart. Daca mai spunem ca firul era si rosu, intelegem ca el ferea si de vant, dar si de deochi."
Mentionam ca la geto-daci anul nou incepea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

Astazi, valoarea martisorului incepe sa fie data doar de creatia artistica. Se confectioneaza din orice si poate sa semnifice orice. Doamna Irina Nicolau afirma "Candva, credeau in puterea magica a martisorului. Acum nu mai cred. Candva, oamenii credeau ca o baba a urcat la munte cu 12 cojoace si a inghetat. Acum nu mai cred. Si nici nu vor mai crede vreodata. Tot ce pot e sa cunoasca povestea. Atat."

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Nostalgia ploii de vară:)

Am descoperit în acest weekend printre melodiile selectate o piesă ce mi-a atras atenţia....Calmă, simpatică şi duioasă...după atâta zăpadă şi frig, cred că începem să visăm la căldura soarelui şi adierea vântului cald...



10 utilizari neobisnuite pentru sarea de bucatarie





 
Stiai ca sarea gema sau Clorura de sodiu (NaCl) este una din cele mai raspandite substante din natura? Sarea poate fi folosita in diferite moduri in casa ca o alternativa prietenoasa cu mediul inconjurator la diverse substante chimice. De altfel, sarea este mult mai ieftina decat substantele de curatat obisnuite astfel ca poti chiar economisi bani folosind-o. Iata cateva utilizari pe care le poti da sarii de bucatarie:

1 In cazul in care ai scapat un ou pe un covor, pentru a evita sa-l patezi curatand oul este bine sa presori doua-trei linguri de sare. Aceasta va absorbi albusul si galbenusul in cateva minute. Asadar, lasa sarea sa actioneze timp de 20 de minute dupa care foloseste un aspirator pentru a o curata.

2 Daca ai ars mancarea intr-o oala sau o tigaie, adauga sare. Aceasta va ajuta la indepartarea cu usurinta a urmelor lasate de arsura.

3 Daca vrei sa dai stralucire unei suprafete de cupru foloseste o pasta formata din sare, faina si otet în cantitati egale si aplic-o pe metal cu ajutorul unei carpe.

4 In cazul in care blatul mesei sau vesela ta este patata cu urme albe lasate de apa este indicat sa folosesti o solutie formata dintr-o lingura de sare fina si o lingurita de ulei vegetal pentru a le curata.

5 De asemenea, cu ajutorul unei lingurite de sare poti curata petele de cafea lasate pe cani.

Pentru a curata filtrul de cafea adaugă 2-3 linguri de sare intr-un litru de apa fierbinte si lasa-l la inmuiat timp de cateva minute.

6 O oala din fier care are urme de mancare arsa poate fi curatata usor cu o pasta formata din ulei vegetal caldut si sare.

Pentru a curata oalele si vasele din email foloseste o solutie din sare si  otet in parti egale.

7 Pentru a scapa de petele de [e covor si inviora culorile foloseste o solutie din sare si otet. După ce pata a fost curatata aspira sarea ramasa pe covor.

8 De altfel, sarea poate fi folosita si pentru a inviora culorile canapelelor imbracate in materiale textile.
Inmoaie o carpa sau un burete in 0,5 l de apa calduta in care ai adaugat 2-3 linguri de sare si freaca bine canapeaua. Las-o sa se usuce bine inainte de a te aseza pe ea.

9 Indeparteaza petele de sange sau de transpiratie de pe materialele textile cu o colutie formata din apa fierbinte si sare.

Dupa scoaterea petelor, spala materialele in mod normal, cu detergenti obisnuiti.

10 Repara urmele lasate de cuiele din pereti folosind o pasta formata din 2 lingurite de sare, 2 lingurite de amidon alimentar si 5 lingurite de apa.

Foloseste pasta obtinuta pentru a umple golurile din perete si las-o sa se usuce bine timp de 2-3 ore.

de pe acasa.ro

6 variante de a-ti lega esarfa



cum sa ti aranjezi esarfa, poza de pe elesilumea.blogspot.com

O esarfa frumoasa din matase sau casmir iti poate aduce un plus de rafinament in tinuta ta, indiferent ca porti o rochie, o camasa sau un clasic sacou negru. Intr-o zi de vara, matasea sau inul este materialul cel mai potrivit, in timp ce in sezonul rece lana sau casmirul iti aduc deopotriva caldura si eleganta de care ai nevoie. 

Indiferent de esarfa pentru care optezi, nu uita ca exista o multime de variante prin care te poti accesoriza. Pune-ti imaginatia la incercare si gaseste look-ul care ti se potriveste cel mai bine stilului tau.

Varianta 1. Strange esarfa pe diagonala intr-un triunghi. Ruleaz-o mai departe pana formezi o banda subtire de cativa centimetri. Leag-o in jurul gatului cu nodul in partea din fata. Daca porti o camasa, acesta trebuie sa iasa in mijlocul gulerului. Incearca sa contrastezi culoarea esarfei cu cea a camasii, pentru a parea ca ai o bijuterie la gat. Pentru acest model ai nevoie de o esarfa confectionata dintr-un material subtire.

Varianta 2.  Fa un triunghi dintr-o esarfa mai mare. Prinde colturile in jurul gatului si adu-le inapoi in fata, dupa care fa un nod. Esarfa nu trebuie lipita de gat, ci lasata usor neglijent. Pentru aceasta varianta se potriveste o esarfa dintr-un material mai gros, cu ciucuri sau franjuri. Este un model potrivit unei tinute casual.

Varianta 3.  Fa un triunghi mare, fara sa unesti colturile intre ele. Pune esarfa lejer pe umeri, fara sa faci nod. Aceasta varianta este potrivita la o tinuta eleganta pentru serviciu sau la o rochie de seara, asemeni unui sal.

Varianta 4. O esarfa dreptunghiulara foarte lunga, indiferent de material, se infasoara in jurul gatului de mai multe ori, dupa care capetele se prind in diverse moduri:
  • Un capat in fata, unul in spate;
  • Ambele capete in fata, ascunse sub materialul infasurat in jurul gatului;
  • Ambele capete prinse la spate, lasate sa curga cat mai mult.
Jessica Alba este adepta acestui stil si are o colectie impresionanta de esarfe care au devenit chiar o semnatura stilistica pentru imaginea ei.

Varianta 5. Renunta la traditionala metoda de a-ti lega esarfa in jurul gatului. Ai posibilitatea de a incerca mai multe stiluri prin care poti da viata unei tinute terne. Daca vrei sa aduci putin feminitate pantalonilor pe care-i porti zi de zi, prinde in loc de curea o esarfa colorata. De asemenea, daca vrei sa-ti pui silueta in valoare, leaga in jurul taliei o esarfa neagra, dintr-un material lucios. Aseaz-o astfel incat sa-ti faca talia sa para mai subtire.

Varianta 6. Accesorizeaza-ti coafura cu o esarfa rafinata. O poti folosi la diferite stiluri de coafura: coada de cal, coc, bentita, batic etc, important este sa indraznesti!

de pe acasa.ro


Mai sunt interesante si 

http://www.topbeauty.ro/moda/9-moduri-de-a-purta-o-esarfa-pe-cap

http://www.divahair.ro/moda/sfaturi_din_moda/6_moduri_de_a_purta_fularele_si_esarfele


Dedicaţie de Valentine s day


Simpaticul sconcs :)....veşnic îndrăgostit....










De asemenea, un cântec hazliu găsit la vară-mea la status.... Azi multe status-uri ne transmit câte ceva:)

Experimentul. O luna de bine despre Romania

Posted: 07 Feb 2011 05:27 AM PST
Ce-ar fi să vorbeşti timp de o lună de bine despre România cu prietenii tăi? Nu agresiv de bine, căci s-ar putea să primeşti priviri ciudate. :)

Timp de o lună încearcă să găseşti lucruri pozitive în realitatea în care trăieşti. Alege-ţi subiectele preferate (constructive) de conversaţie, caută soluţii pentru proiectul de la birou (şi nu doar probleme), încurajază-i pe cei din jurul tău să facă lucruri constructive.

Şi mai e ceva.
Vorbeşte frumos cu oamenii de la ghişeu. Sau de la coadă de la bancă. Salută-i pe cei care strâng gunoiul din stradă. Mergi la o cafea cu tine. Nu mâine. Azi. Întreabă-te în ce film eşti. Dar, mai ales ce film îţi doreşti pentru tine. Pe bune. Apoi poate ai o decizie în cunoştinţă de cauză, asumată – dacă pleci din ţară, dacă plângi, dacă te revolţi sau dacă râzi. Dar măcar faci ceva concret şi constructiv. În România sau în afară.

O luna. Ăsta e pariul. O lună de gânduri pozitive despre tine şi despre realitatea din jurul tău. Şi apoi vezi care e filmul tău.

 

Filmul complet Experimentul gândirii pozitive | Motivonti
Florin Ghinda, februarie 2011 pe Romania Pozitivă

 

Din tabără

Iată-ne ajungi din nou la Straja. Yuppiii!!!!

Încă de când ne-am pregătit bagajul am început să simţim miros de pârtie şi distracţie...

Cu cât ne apropiam cu autocarul de zona aceasta cu atât mai mult puteam admira priveliştile cu case ţărăneşti pline de zăpadă...Bine, cu excepţia tabloului comunist al fabricilor şi uzinelor lăsate mai mult sau mai puţin în paragină....

Ce să spun...Am lăsat gerul din Cluj în urmă şi când am ajuns aici, vremea deja era din ce în ce mai frumoasă, parcă ne aştepta şi ea cu braţele deschise.

Agitaţie mare cu bagaje, aranjare în camere. Emoţia revederii....Majoritatea taberiştilor Adventure CAMPS, se cunosc între ei....Suntem deja o comunitate.....Forfotă, soapte, râsete, planuri de evadare din program....Bună dispoziţie şi mai puţin răbdare fiidcă încă nu putem ieşi pe pârtie până nu suntem toţi, fiecare la grupa sa, până nu ne cunoaştem cu toţii şi nu facem regulile de convieţuire  (despre unii spun că sunt făcute pentru a fi încălcate?)...

Printre cei mici mai sunt şi emoţiile plecării de acasă pentru prima oară poate, bucuria trăirii unor experienţe  noi, cu prieteni, jocuri, haine şi lucruri noi....

Mâncăm mai bine decât acasă....tot...şi vrem şi supliment dacă se poate, la desert:) (mai ales, animatorii)

Gata! Avem toţi echipament...Suntem pregătiţi de atac!!!

Pârtie!!!

Bine, cei avansaţi se pot aventura deja pe teleschi şi să se bucure de soare mai sus.

Noi, cei mai mici şi începători, ne bucurăm pe pârtia Soarelui....Nu e rău..

Ce îmi place....soarele, căldura de afară (dacă ne mişcăm puţin, este chiar super), muzica ce se aude în difuzoare la maxim pe la pensiuni ca să-şi atragă clienţii....


Plăcerea cu care cei de la închirieri schiuri ne reglează şi ne ajută....Ne explică şi chiar simţim că le pasă ce echipament ni se potriveşte....(Mulţumim,Toni!:)  )....

Mâncarea este bună, delicioasă....dacă ne-am şi încadra la program ar fi super...:D

Îţi este mai mare dragul să-i vezi pe pitici cum merg cu clăpari, echipaţi....Cu toţii ne mişcăm ca şi nişte cosmonauţi....Nimeni nu se plânge (prea mult)....

Jocurile şi ghiduşiile continuă....(unii mai cu fitze şi impresii dar cred că vor doar să se distreze şi să profite de ocazia că au scăpat de acasă...)....sunt curioasă cât de bine vom reuţi să ne respectăm regulile...

Ce a fost mai greu, pentru micii începători, cred că a trecut...de acum vom sta mai mult pe schiuri şi vom cădea mai puţin....

E super să schiezi, nu-i aşa?:)